In Spectacular door Chilifox Games gaan 1 tot 6 spelers de uitdaging aan om een natuurreservaat te bouwen en tal van bedreigde dieren te redden. Een open dice- & tiledrafting spel met een hoge puzzelfactor.
De tijd dat exotische dieren in kleine betonnen kooien werden opgesloten voor ons plezier is gelukkig (op veel plaatsen) verleden tijd, maar een prachtig safaripark bouwen waar zowel mens als dier zich thuis voelen, is niet evident. Als opzichter moet je in dit spel van Chilifox continu de vinger aan de poot houden of ieder dier zich wel goed in zijn pels voelt. Spectacular is in het Nederlands uitgegeven door Geronimo Games.
Wist je dat er van sommige diersoorten nog maar een handje vol bestaan? Best triestig als je er over nadenkt. Natuurreservaten spelen een belangrijke rol in het beschermen en kweken van kwetsbare diersoorten. Om daar bij te helpen wil jij nu het beste reservaat ooit bouwen en de reddende engel voor deze dieren worden.
Elke speler krijgt bij de start van het spel een plot grond toegewezen om zijn park op te bouwen. Geef iedereen vervolgens het bijhorende doosje met starttegels en de nodige dobbelstenen. Hiermee bevoorraad je het private Westelijke kampement van het domein met 3 dieren en 8 dobbelstenen. Tot slot plaats je jouw medewerkertokens naast het bord en trek je 3 missiekaarten die de visie van jouw park vertegenwoordigen.
Bij de Noordelijke bevoorradingspost leg je een voorraadbord met 4 dierentegels en een dobbelsteen per kleur uit de gemeenschappelijke poel.
Spectacular speel je in 2 seizoenen die telkens uit meerdere rondes bestaan. In het 1ste seizoen probeer je een park uit te bouwen waar de bezoekers vanaf de toegangspoorten onmiddellijk in contact komen met de dieren. Bij het 2de seizoen draait het om het welzijn van de bewoners van iedere habitat. Je wilt de dieren niet enkel beschermen, maar hoopt eigenlijk ook dat ze baby’s maken om hun populatie op te krikken.
Iedere speler kiest simultaan een dobbelsteen of diertegel bij zowel de Westelijke als de Noordelijke bevoorradingspost.
Zodra iedereen klaar is met zijn selectie, start de bouwfase. Plaats de gekozen dobbelstenen of tegel(s) op jouw spelersbord. Zodra iets op het veld ligt, mag je het nooit meer verplaatsen. De dieren die je draft horen in 1 van de 4 soorten habitat thuis: jungle, savanne, water of gebergte. Je bent volledig vrij om te kiezen waar je een tegel neerlegt, maar je wilt hier tactisch mee omgaan. Dieren in grotere habitats hebben hogere kweekkansen in de 2de fase van het spel.
Tot slot worden alle voorraadborden doorgegeven aan de speler die links van jou zit. Zo krijg je voor de volgende ronde nieuwe dieren en dobbelstenen om uit te kiezen.
Wanneer diertegels een cirkel vervolledigen in eenzelfde kleur, plaats je op die locatie een uitkijktoren. Ideaal voor jouw parkrangers om de dieren in de gaten te houden. Je kan met een medewerkertoken de waarde van een geplaatste dobbelsteen ook met 1 punt verhogen of verlagen.
Dieren in je park hebben is uiteraard niet voldoende, je hebt zo ook heel wat muiltjes te voeden. Dobbelstenen vertegenwoordigen voedsel voor dieren en kunnen bij de overeenkomstige kleur op een tegel geplaatst worden. Hoe hoger de waarde van een dobbelsteen, hoe meer voedsel er beschikbaar is en hoe meer punten je kunt scoren.
Bij de afsluit van het eerste seizoen (na 8 rondes) is het tijd voor een eerste tussenstand. Tel de waarde van alle dobbelstenen op, op voorwaarde dat deze ononderbroken tot aan de ingang van het park doorlopen. Noteer voor iedere speler de ‘toegangsscores’ op het scoreblok en start met de voorbereiding van het volgende spelseizoen.
In dit voorbeeld scoort de speler 22 punten met alle dobbelstenen (3+1+6+4+3+2+3) behalve de 2 aan de rechterzijde van het bord, omdat die niet verbonden zijn met de ingang van het park.
Net als in het eerste seizoen leg je elke ronde een tegel of dobbelsteen in de voorraadposten. Bij dit seizoen wil je echter zeker zijn dat je broedtegels, met een hartje op, binnen iedere habitat hebt liggen en dat deze tegels een dobbelsteen bevatten.
Je vermenigvuldigt de waarde van alle dobbelstenen uit een habitat met het aantal (van voedsel voorziene) broedplaatsen.
In dit voorbeeld scoort de speler 18 punten ((2+2+5)*2 broedplaatsen) voor de dieren in de savanne en 1 punt voor de panda’s. De zebra’s, poolvossen, herten, dolfijnen & nijlpaarden scoren geen punten omdat er ofwel geen broedtegel aanwezig is in de habitat of de broedtegel geen dobbelsteen bevat.
Na de 7de ronde van het 2de seizoen is het tijd om de financiën van elk park te vergelijken. Ieder park scoort, naast de toegangsscore, nog punten op 7 aspecten: de dobbelwaardes binnen de 4 soorten habitats, de waardes van de dobbelstenen rond een uitkijkpost, het aantal soorten dieren in een park en de missies. Hoe meer dieren er in een habitat aanwezig zijn, hoe beter ze fokken en hoe beter ze doorvoed zijn, hoe meer punten je scoort.
De speler met de meeste punten heeft het meest succesvolle reservaat gebouwd en krijgt de leiding over alle omliggende natuurreservaten.
Alles op zijn plaats :Dankzij de 10 opbergdoosjes die bij het spel zitten kan je alle componenten heel gestructureerd in de doos bewaren. Dit is visueel zeer bevredigend en is iets waar veel uitgevers nog wat van kunnen leren. Geen gedoe met sleeves, plastic zakjes of extra kosten om zelf inserts aan te schaffen.
Multiplayer solitair : Het spel faciliteert tot 6 spelers, maar eigenlijk is het een solitair spel waarbij iedereen een half uur lang naar zijn eigen dierenpark aan het staren is. De enige moment waarop je met andere spelers interageert, is wanneer je een voorraadbord doorschuift. Je kan uiteraard de andere spelers in de gaten houden en hopen dat ze een bepaalde dobbelsteen of tegel laten liggen, maar je hebt er geen enkele invloed op. Het spel komt wel de belofte na dat het snel speelt en weinig complexiteit met zich meebrengt naast de hoge ‘puzzelfactor’. Als je niet simultaan speelt, heeft de laatste speler echter een enorm voordeel omdat hij kan zien welke opties er volgende ronde naar hem doorgeschoven worden.
Educatief karakter : Het is allemaal leuk om naar dieren te gaan kijken in een zoo of een safaripark, maar dankzij dit spel leer je spelenderwijs ook iets bij over hoe de mens bepaalde diersoorten tot aan de afgrond van het bestaan heeft gedreven. Bij het spel zit een appendix met een korte uitleg over 22 bedreigde diersoorten.
Puzzelen met dieren, kleuren en cijfers : Als er iets is dat dit spel wel echt goed doet, is het een op-en-top eurogame zijn. Je bent tegels en dobbelstenen aan het neerleggen in een verwoede poging zo veel mogelijk punten bij elkaar te puzzelen. Welke dobbelsteen je waar mag plaatsen heeft weer een hele rits (obscure) regels die je in het begin van het spel toch wel doen fronsen. Voortplantingstegels aanvaarden enkel een dobbelsteen met 1 of 2 ogen (lees: weinig eten), want wanneer er niet voldoende eten is gaan dieren beginnen vogelen? Volgens ons zijn dieren net meer geneigd om zich voort te planten als er voldoende voedsel voor handen is, maar misschien hebben we niet goed opgelet tijdens de biologieles op school. Wiskundig gezien begrijpen we deze keuze wel, omdat broedtegels naast een scoretegel ook functioneren als een vermenigvuldiger.
Boekhoudkundige nauwkeurigheid : op het einde van het spel komt er behoorlijk wat rekenwerk aan te pas. Je scoort op zo veel verschillende manieren dat je er echt je hoofd bij moet houden. Je moet én torens bouwen én hoge dobbelstenen plaatsen én voldoende (geactiveerde) broedtegels op je bord krijgen binnen voldoende grote habitats. Soms wordt het tellen zo onoverzichtelijk dat je per gescoord onderdeel gebaat bent om die dobbelstenen van je bord te halen. De onderliggende wiskunde van het spel is echter zeer scherp uitgewerkt, je wordt bij iedere ronde verscheurd tussen kiezen voor een dobbelsteen of een dierentegel.